بوی بد فاضلاب یکی از مشکلات اساسی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند. این بو بسیار آزاردهنده بوده و باعث بیماری های بسیاری می شود. یافتن منشأ اصلی بوی بد فاضلاب یکی از مهم ترین و اساسی ترین مراحلی است که در برطرف کردن بوی فاضلاب اهمیت فراوانی دارد. بوی بد فاضلاب می تواند منشا مختلفی داشته باشد.
این بو می تواند از فاضلاب توالت، حمام یا آشپزخانه سرچشمه گیرد و باعث آزار افراد حاضر در محل شود. گازی که از فاضلاب خارج می شود ممکن است در برخی موارد باعث ایجاد آسیب به سیستم تنفسی یا حتی مرگ افراد شود. در این مقاله می خواهیم شما را با گازهای خروجی از فاضلاب، علت بوی بد فاضلاب و روش های برطرف کردن بوی بد فاضلاب آشنا کنیم تا بتوانید مانع از پخش بیشتر این بوی آزاردهنده در منزل یا محل کار خود باشید.
گاز فاضلاب چیست؟
گاز خارج شده از فاضلاب ترکیبی از گازهای معدنی سولفید هیدروژن، دی اکسید کربن، آمونیاک، نیتروژن، متان و هیدروژن است. جالب است بدانید تماس مستقیم با این نوع گاز باعث ایجاد بیماری های بسیاری مانند ابتلا به انواع بیماری های سیستم تنفسی و مرگ می شود. به همین دلیل است که استشمام بوی بد فاضلاب بسیار خطرناک تلقی می شود. اما گازهای فاضلابی که در ساختمان های مسکونی احساس می شوند هیچ نوع ضرری برای ساکنان آن ندارند تنها باعث اذیت سیستم تنفسی آن ها می شود.
دلیل بوی بد فاضلاب
جالب است بدانید اگر میزان ترکیب گازهای فاضلابی زیاد باشد، میزان انتشار آن نیز افزایش پیدا می کند. اما اگر ترکیب گازهای فاضلابی در کمترین حد خود باشد، انسان توانایی تشخیص آن را نخواهد داشت. برخی از گازهای فاضلابی بدون بو هستند اما برای سلامت انسان بسیار مضر می باشند. در حالت کلی این نوع گازها خطرناک تر از انواع گازهای بی بو هستند.
وجود ترکیباتی مانند آمونیاک و سولفید هیدروژن باعث ایجاد بوی بد در گازهای فاضلابی می شوند. این نوع گازها از طریق سیستم لوله کشی فاضلاب وارد ساختمان های مسکونی و غیرمسکونی می شوند. به همین دلیل است که بسیاری از افرادی که در طبقه اول ساکن هستند، از وجود گازهای فاضلابی شاکی هستند. معمولا این نوع گازها از طریق واحدهای نگهبانی ساختمان، زیرزمین و توالت به دیگر طبقات نفوذ می کنند.
بیشتر بخوانید: بهترین محلول لوله بازکن قوی برای توالت و لوله فاضلاب چیست؟
عوامل مختلفی باعث ایجاد بوی بد فاضلاب می شوند. از جمله این دلایل می توان به خشک بودن شترگلویی، وجود هرگونه جامدات و فضولات حیوانات در شترگلویی، وجود گازهای سپتیک، وجود مواد غذایی فاسد در درون لوله ها، پرشدن چاه و یا نشت چاه اشاره کرد.
برطرف کردن بوی بد فاضلاب آشپزخانه
آشپزخانه یکی از مناطقی است که منشا اصلی بوی بد فاضلاب شناخته می شود. رسوب هرگونه مواد غذایی، روغن و چربی در کف لوله آشپزخانه و فاسد شدن آن ها باعث ایجاد بوی بد در آشپزخانه می شوند. رسوب لوله های آشپزخانه را می توان با استفاده از فنرزنی برقی از بین برد. در برخی موارد سیفون سینک ظرفشویی عامل بوی بد آشپزخانه است. در این صورت سینک باز شده و تمامی فضولات انباشته شده در آن پاکسازی می شوند.
برای جلوگیری از هرگونه بوی بد در آشپزخانه بهتر است زباله های جمع شده را به طور روزانه به خارج از منزل منتقل کنید. بسیاری از این بوها به دلیل وجود آشغال هایی است که چندروز در گوشه کنار آشپزخانه جا خشک کرده اند. بهتر است زباله های خود را به دو نوع زباله خشک و زباله تر تفکیک کنید. در این صورت بهداشت جامعه و اجتماع نیز افزایش خواهد یافت.
فراموش نکنید ظرف هایی که درون ظرفشویی قرار می دهید، به طور کامل تمیز باشد. چرا که هرگونه روغن و یا غذای اضافه باعث مسدود شدن لوله ها می شود که در مدت زمان طولانی باعث گرفتگی آن شده و حشرات موذی را به سمت منزل روانه می سازند.
بهتر است آشپزخانه را به طور مداوم تمیز کنید. هرگونه ذرات چربی روی دیوارهای آشپزخانه، سرامیک، کابینت و غیره باعث ایجاد بوی بد می شوند. بهتر است کف آشپزخانه را به طور مکرر بشویید. به هیچ عنوان زباله ای را درون لوله های کف آشپزخانه نریزید. چرا که باعث گرفتگی آن ها می شود.
رفع بوی بد فاضلاب توالت
توالت یکی از منشاهای اصلی بو بد فاضلاب است. در برخی موارد ممکن است این مورد مربوط به تاسیسات فنی باشد که در این صورت بهتر است از کارشناسان فنی استفاده کنید. اما در برخی موارد این امر هیچ ارتباطی با تاسیسات ساختمان ندارد. در این صورت باید موارد زیر رعایت شود:
قبل از استفاده از توالت، سیفون را بکشید. در برخی موارد ممکن است این اتفاق را چند بار پشت سرهم تکرار کنید. این عمل را تا جایی ادامه دهید که جز آب تمیزچیز دیگری دیده نشود. یکی از معایب این عمل، استفاده زیاد و بی رویه از آب است. به همین دلیل بهتر است این مشکل را به صورت ریشه ای از بین ببرید.
از دیگر مواردی که می توانید از آن برای از بین بردن بوی بد توالت استفاده کنید، استفاده از خوشبو کننده های توالت است. شمع ها یا عودهای خوشبو کننده برای از بین بردن بوی بد توالت بسیار مناسب هستند. بهتر است سیستم تهویه توالت را به طور مکرر چک کنید تا از درستی کارکرد آن، اطمینان لازم را داشته باشید.
خدمات ما: لوله بازکنی و تخلیه چاه تهران
سیستم تهویه توالت باید به گونه ای باشد که بتواند هوا را به خوبی انتقال دهد. زباله های توالت را به طور روزانه به خارج از منزل انتقال دهید تا مانع از بوی بد توالت و انباشت حشرات موذی شوید. استفاده از محلول های ضدعفونی کننده را به مدت یک بار در ماه فراموش نکنید.
بوی بد فاضلاب حمام
حمام و توالت دارای تاسیسات ساختمانی مشابه هستند. می توانید از تمامی موارد ذکر شده در از بین بردن بوی بد توالت برای حمام خود نیز استفاده کنید. یکی از مشکلات شایع در مورد حمام، گرفتگی فاضلاب حمام و ایجاد بوی بد فاضلاب است. از دلایل عمده این اتفاق می توان به انباشتگی موها در کف شوی حمام اشاره کرد. بهتر است پس از هربار حمام، کف ساختمان را به خوبی بشویید.
در هنگام تمیز کردن کف حمام، به هیچ عنوان موهای انباشته شده روی کف حمام را به سمت لوله و فاضلاب حمام هدایت نکنید چرا که به مرور زمان باعث گرفتگی لوله های فاضلاب و ایجاد بوی بد می شود.
توجه داشته باشید که گازهای سمی باعث ایجاد بوی بد در فاضلاب می شوند. اگر سیستم زهکشی و فاضلاب منزل به خوبی تعبیه نشده باشد، در مدت زمان طولانی باعث ایجاد بوی بد در فاضلاب منزل می شود. با رعایت نکات بهداشتی می توانید مانع از ایجاد بوی بد فاضلاب شوید.
روش های برطرف کردن بوی بد فاضلاب و گرفتگی لوله در منزل
آب گرم
آب گرم یکی از بهترین روش ها برای باز کردن لوله های منزل است. آب گرم باعث از بین رفتن آسان چربی ها و هرگونه آلودگی های سطحی می شود.
استفاده از آب گرم و مایع شوینده
یکی دیگر از بهترین روش ها برای برطرف کردن بوی بد فاضلاب در منزل، استفاده از آب گرم همراه با کمی مایع ظرفشویی است. این نوع ماده شوینده خاصیت تمیزکنندگی و روان کنندگی دارد و به راحتی هرگونه جرم را از درون لوله ها از بین می برد.
محلول جوش شیرین و سرکه
بهترین ترکیب برای از بین بردن بوی بد فاضلاب در منزل، استفاده از محلول جوش شیرین و سرکه است. این محصول دارای خاصیت اسیدی است و باعث باز شدن لوله ها می شود. مقدار استفاده از این نوع ماده شوینده به میزان گرفتگی لوله های فاضلاب بستگی دارد.
محلول نمک و جوش شیرین
محلول نمک و جوش شیرین یک محلول عالی برای از بین بردن گرفتگی های لوله های فاضلاب است. این نوع محلول را درون لوله های گرفته بریزید و چند دقیقه صبر کنید. پس از آن، آب گرم درون لوله ها بریزید تا به راحتی لوله های گرفته شده باز شوند.
پرکردن شترگلویی از آب
بخشی از قسمت های خانه مانند حمام، توالت و غیره دارای شترگلویی هستند. بهتر است هر دو هفته یک بار، درون این لوله ها را با آب پر کنید. گرکردن لوله های زانویی یا گلویی با آب باعث خروج گاز شده و در رفع بوی بد فاضلاب بسیار موثر است.
مخمر نان و آب
برای استفاده از مخلوط مخمر نان و آب، ابتدا یک بسته مخمر نان تهیه کرده و آن را درون آب جوش بریزید. سپس مخلوط را درون لوله های بد بو ریخته و یک شبانه روز فرصت دهید تا محلول درون لوله ها باقی بماند. سپس لوله مورد نظر را با استفاده از آب سرد یا آب جوش بشویید.
مخلوط نوشابه، سرکه سفید و جوش شیرین
بدین منظور، یک بطری نوشابه تهیه کنید. نصف نوشابه را درون لوله فاضلاب بدبو بریزید. در مرحله دوم، یک فنجان جوش شیرین آماده کرده و سپس به درون لوله اضافه کنید. یک لیوان سرکه سفید را پس از جوش شیرین درون لوله بریزید. یک ساعت فرصت دهید سپس یک کتری آب جوش را درون لوله بریزید تا لوله های گرفته شده به خوبی باز شوند.
سخن پایانی
بوی بد فاضلاب یکی از مشکلات اصلی بسیاری از افراد است. استشمام این بوی نامطبوع باعث آزار تمامی افراد حاضر در منازل مسکونی و اداری می شود. این بو می تواند از توالت، حمام، اشپزخانه و غیره باشد. در این صورت بهتر است از کارشناسان فنی برای رفع آن بهره برد. اما در برخی موارد می توان از روش های برطرف کردن بوی بد فاضلاب در منزل نیز استفاده نمود که در این بخش در مورد آن به بحث پرداخته شد.
سوالات متداول
آیا بوی بد فاضلاب را می توان رفع کرد؟
بله. پس از عیب یابی و تعیین دقیق محل استشمام بوی بد فاضلاب، می توان با استفاده از کارشناسان فنی و یا روش های برطرف نمودن بوی بد فاضلاب در منزل نسبت به از بین بردن آن اقدام کرد.
آیا می توان از روش های خانگی برای از بین بردن بوی بد فاضلاب استفاده کرد؟
بله. می توانید از آب گرم، مخلوط آب گرم و ماده شوینده، مخمر نان و آب، محلول جوش شیرین و آب و غیره برای از بین بردن بوی بد فاضلاب استفاده کنید.
هزینه رفع بوی بد فاضلاب چقدر است؟
رفع بوی بد فاضلاب می تواند دلایل و علل مختلفی داشته باشد. قیمت انجام این کار با توجه به نوع مشکل متفاوت است.