گاز فاضلاب مخلوط پیچیده ای از گاز های سمی و غیر سمی است که بسته به منبع آن می تواند در سطوح مختلفی وجود داشته باشد. این گاز ممکن است در هنگام پوسیدگی زباله های خانگی و صنعتی نیز تشکیل شود. بدون شک وجود این گاز بد بو در محیط زندگی، شرایط را برای ساکنین دشوار می کند. سوالی که اکنون مطرح می شود این است که گاز فاضلاب چیست و چگونه تشکیل می شود؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی این سوالات بپردازیم.
گاز فاضلاب چیست؟
گاز فاضلاب یکی از رایج ترین گازهای شهری است که بوی بد و نامطبوعی دارد. با گسترش شبکه های فاضلابی، این گاز مشکلات زیادی را برای شهروندان به وجود آورده است. گاز فاضلاب متشکل از گازهای معدنی بوده و به نوعی طی عملکرد غیر زیستی باکتری ها ایجاد می شود. آمونیاک، کربن دی اکسید، هیدروژن، سولفید هیدروژن، متان و نیتروژن از جمله عناصری هستند که اغلب در ساختار گاز فاضلاب وجود دارند. به جز سولفید هیدروژن، سایر گاز ها بی بو و غیر سمی هستند.
سولفید هیدروژن یا هیدرو سولفوریک، نوعی گاز سمی و بی رنگ است که بوی بسیار بدی دارد. متان و سولفید هیدروژن قابل اشتعال و به شدت انفجاری هستند. یکی از نام های اصلی این گاز، گاز فاضلاب است. در واقع این گاز به دلیل بوی بسیار بدی که دارد، به بوی فاضلاب شهرت یافته است. هیدروژن سولفید میتواند مانع از ورود اکسیژن به بدن شود. علائم سردرد، حالت تهوع، سرگیجه، حساسیت و یا خواب آلودگی ممکن است نشان دهنده قرار گرفتن در معرض گازهای بی بو مانند متان یا مونوکسید کربن یا سولفید هیدروژن باشد که بوی تخم مرغ فاسد نیز می دهد. هر فردی که علائم شدیدی را تجربه می کند باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های رفع بوی بد فاضلاب منزل
گاز فاضلاب چگونه ایجاد می شود؟
همان طور که پیش تر هم اشاره شد، عامل اصلی بوی بد گاز فاضلاب، سولفید هیدروژن است و سایر گاز ها نقش مهمی در بوی این گاز ندارند. در برخی موارد که این گاز با آمونیاک ترکیب میشود، می تواند شرایط را برای شهروندان غیر قابل تحمل کند. در لوله های فاضلابی یکسری باکتری ذره بینی وجود دارد که باعث ایجاد گاز فاضلاب می شوند. این موجودات ریز، به دلیل اینکه بدون اکسیژن فعالیت می کنند، با نام باکتری های بی هوازی نیز شناخته میشوند. بوی چاه های فاضلابی، حاصل فعالیت های این باکتری ها است.
گاز فاضلاب چه خطراتی را برای شهروندان ایجاد میکند؟
گاز فاضلاب جز آن دست از گاز هایی است که هر فردی حداقل یک بار بوی آن را حس کرده است. پیش تر هم اشاره شد که برخی از پژوهشگران و دانشمندان متخصص در این زمینه، بر این باورند که قرار گرفتن در معرض این گاز، ممکن است خطرناک و آسیب زا باشد. گاز فاضلاب به دلیل ترکیبات شیمیایی و خاصی که دارد، می تواند شرایطی را ایجاد کرده و مانع از ورود اکسیژن به ریه ها شود. این اقدام به معنی آن است که در واقع گاز فاضلاب، یک گاز سمی و خطرناک است که همه ما ممکن است هر روزه با آن سر و کار داشته باشیم!
مسمومیت با سولفید هیدروژن و قرار گرفتن در معرض مقدار کمی از آن، باعث تحریک چشم ها و مجاری تنفسی می شود. علائم دیگر عبارتند از عصبی بودن، سرگیجه، حالت تهوع، سردرد و خواب آلودگی. در مقادیر بسیار بالا، سولفید هیدروژن می تواند باعث از دست دادن فوری هوشیاری و مرگ افراد شود.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های رفع گرفتگی لوله فاضلاب + 6 روش تضمینی
در صورت ایجاد گاز فاضلاب چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
لوله کشی فاضلاب یکی از اجزای اصلی هر ساختمان است. این لوله ها آب آلوده و مواد همراه با آن را، از طریق راه های زیر زمینی، از محیط زندگی دور می کنند. گاهی ممکن است در اثر ضربه، پوسیدگی و یا هوا زدگی، این لوله ها آسیب دیده و دچار مشکل شوند. در نتیجه بستر مناسبی برای نشت گاز فاضلاب به وجود می آید؛ مخصوصا اگر این لوله ها متعلق به سرویس بهداشتی باشند. گاز ساختار خاصی دارد؛ بین ذرات گاز، فاصله زیادی وجود دارد. این فاصله، جنب و جوش مولکول ها را افزایش داده و باعث می شود که خیلی سریع در محیط پخش شوند. همین موضوع سبب افزایش بوی گاز فاضلاب می شود.
در این شرایط باید یکسری اقدامات انجام دهید تا از پیشروی بیشتر این گاز در محیط زندگیتان جلوگیری شود. ابتدا محیط را بررسی کرده و لوله آسیب دیده را شناسایی کنید. بعد از پیدا کردن لوله اصلی، با یک متخصص در زمینه لوله کشی تماس گرفته و مشکل را در میان بگذارید. در صورتی که هیچ سر رشته و ابزاری در این زمینه ندارید، به هیچ عنوان خودتان وارد عمل نشوید؛ چرا که ممکن است شرایط بدتر شود. یک فرد ماهر، می تواند خیلی سریع و راحت مشکل ساختمان شما را بر طرف کرده و از نشت بیشتر گاز فاضلاب در محیط، جلوگیری کند.
چه روش هایی برای از بین بردن گاز فاضلاب وجود دارد؟
هر مشکلی یک راه حال دارد. همانطور که گفته شد، گاز فاضلاب بوی بسیار بدی دارد که می تواند بسیار آزار دهنده باشد. روش ها و ترفند های مختلفی برای از بین بردن بوی گاز فاضلاب وجود دارد که شما می توانید در شرایط احتمالی، از آن ها استفاده کنید. برخی از این روش ها عبارتند از:
جوش شیرین و نوشابه:
اولین روش، یکی از رایج ترین ترفند های رسوب زدایی است. جوش شیرین و نوشابه در کنار هم، ترکیب قدرتمندی را ایجاد می کنند که در رسوب زدایی سطوح مختلف از جمله لوله های فاضلابی، بسیار موثرند. این محلول جادویی، علاوه بر گاز فاضلاب، در از بین بردن بوی بد سرویس بهداشتی نیز، نقش دارد. برای این کار ابتدا جوش شیرین را به آرامی درون لوله بریزید. مقدار مواد به حجم لوله ها و محل های آسیب دیده بستگی دارد. در مرحله بعد نوشابه را به جوش شیرین اضافه کرده و به ساعت صبر کنید. سپس محلول را با آب شسته و شاهد تغییرات لوله ها شوید.
سرکه و جوش شیرین:
یکی دیگر از ترفند های از بین بردن گاز فاضلاب، استفاده از سرکه و جوش شیرین است. این دو ماده یک زوج قوی و موثر هستند. این دو ماه به دلیل ترکیبات خاصی که در ساختمان مولکولی خود دارند، می توانند در از بین بردن گاز فاضلاب، تاثیر گذار باشند. برای این کار ابتدا لوله مورد نظر را شناسایی کرده و مقداری جوش شیرین در آن بریزید. بلافاصله بعد از این مرحله، حدود یک تا دو لیوان سرکه را به آن اضافه کنید. بعد از گذشت مدت کوتاهی، شاهد از بین رفتن چربی ها و رسوبات اضافی لوله خواهید شد.
کمک از یک متخصص:
افراد ماهر در لوله کشی، می توانند به کمک دانش و ابزار آلات خاصی که دارند، خیلی سریع مشکل لوله های فاضلابی شما را برطرف کنند. در مواقع معمولی، می توانید از دو روش بالا استفاده کنید. اما اگر لوله ها آسیب دیدگی شدید داشتند و گاز فاضلاب به مقدار زیادی نشت پیدا کرده بود، کمک از یک فرد متخصص، هوشمندانه ترین کار است.
کلام آخر
همانطور که مشاهده کردید، در این مطلب به بررسی گاز فاضلاب و چگونگی ایجاد آن پرداختیم. این گاز یک گاز یکی و خطرناک است که از فعالیت بی هوازی موجودات ذره بینی و باکتری های موجود در فاضلاب ایجاد می شود. شرکت تخصصی فراز سرویس با داشتن کادری مجرب و حرفه ای می تواند در این زمینه به شما خدمت رسانی کند.